Comunitatea VoceaPoporului
Se poate lucra 6 Zile a 10 ore pe Zi ? - Versiune printabilă

+- Comunitatea VoceaPoporului (https://comunitatea.voceapoporului.eu)
+-- Forum: Germania (https://comunitatea.voceapoporului.eu/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Dreptul Muncii (https://comunitatea.voceapoporului.eu/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Thread: Se poate lucra 6 Zile a 10 ore pe Zi ? (/showthread.php?tid=52)

Se poate lucra 6 Zile a 10 ore pe Zi ? - Marius Vantires - 04.07.2026

Buna ziua ,

Am o intrebare pentru dumneavoastra in legatura cu lucru in germania ,firma la care lucrez eu de vreo 8 ani de 2 ani tot ne cheama extra la lucru adica in loc de 5 zile ne cheama 6 zile pe saptamana cand santem in turele de noaptea sau dimineata si spune ca santem obligati sa venim .Sa intimplat ca o  tura a refuzat sa vina 6 zila intro saptamna  la munca si au primit toti mustrare scrisa .

Eu tot am intrebat pe colegi germani si au spus ca mai mult de 6 zile pe an nu au voie sa te oblige sa te cheme la munca extra decat este scris in contract .Si chiar astazi am aflat ca ne baga la 10 ore in 2 schimburi de luni pana joi si vineri 8 ore normal .
Eu tot am cautat pe net informati despre acesta problema dar nu gasesc legile germane care informeaza .
Mam uitat si youtbe sa vad davca gasesc un video care sa explice aceasta problema dar nu am gasit nimica .
Daca se poate puteti sa  ma indrumati in aceasa directie sau unde pot sa gasesc informati .

Va multumesc

RE: Se poate lucra 6 Zile a 10 ore pe Zi ? - erich mocanu - 04.07.2026

Bună ziua,
conform legislației muncii din Germania, este important să se facă distincția între limitele programului de lucru și întrebarea dacă angajatorul vă poate obliga prin contract să efectuați muncă suplimentară/ore suplimentare.

1. Programul de lucru de 6 zile pe săptămână nu este interzis în mod automat
În Germania, sâmbăta este considerată, în principiu, o zi lucrătoare. Prin urmare, din punct de vedere al legislației muncii, un program de lucru de 6 zile pe săptămână nu este automat interzis.
Conform § 3 ArbZG, timpul de lucru zilnic nu trebuie, în principiu, să depășească 8 ore. Acesta poate fi prelungit până la 10 ore, cu condiția ca, în decursul a 6 luni calendaristice sau 24 de săptămâni, media să nu depășească 8 ore pe zi lucrătoare.
În termeni simpli, aceasta înseamnă că afirmația colegilor dumneavoastră, conform căreia trebuie să se lucreze suplimentar doar „6 zile pe an”, nu reprezintă o regulă legală generală. Totuși, o astfel de prevedere poate figura într-un contract de muncă, convenție colectivă sau acord de întreprindere.
2. În cazul turelor de noapte se aplică reguli mai stricte
Pentru munca de noapte se aplică suplimentar § 6 ArbZG. În cazul lucrătorilor de noapte, durata zilnică a muncii în zilele lucrătoare nu trebuie, în principiu, să depășească 8 ore. O prelungire la 10 ore este admisibilă numai dacă, în medie, pe parcursul unei luni calendaristice sau a 4 săptămâni, nu se depășesc 8 ore pe zi lucrătoare.
Prin urmare, dacă lucrați regulat pe timp de noapte, trebuie verificat cu deosebită atenție dacă turele de 10 ore și cele 6 zile lucrătoare suplimentare sunt compensate în mod legal.

3. Timpul de odihnă între ture
Conform § 5 ArbZG, angajații trebuie să beneficieze, în principiu, de cel puțin 11 ore de odihnă neîntreruptă după încheierea programului zilnic de lucru.
Dacă, de exemplu, ieșiți târziu din tura de noapte și trebuie să începeți din nou prea devreme, acest lucru poate constitui o încălcare.

4. Angajatorul vă poate obliga să prestați ore suplimentare?
Acest lucru depinde în primul rând de: Deși angajatorul are dreptul de a da instrucțiuni în conformitate cu § 106 din Codul Comerțului (GewO), acesta se aplică numai în limitele contractului de muncă, ale legii, ale convenției colective de muncă și ale acordului de întreprindere.
  1. contractul dumneavoastră de muncă,
  2. un contract colectiv de muncă, dacă este cazul,
  3. un acord de întreprindere,
  4. dacă există un comitet de întreprindere,
  5. dacă este vorba de o situație de urgență reală.
Dacă în contract s-au convenit doar 5 zile pe săptămână sau un anumit program de lucru săptămânal, angajatorul nu poate dispune unilateral și nelimitat zile de lucru suplimentare. Nu există o obligație generală de a efectua ore suplimentare nelimitate.

5. Consiliul de întreprindere: foarte important
În cazul în care în compania dumneavoastră există un consiliu de întreprindere, acesta trebuie să aibă drept de codecizie în ceea ce privește repartizarea timpului de lucru și orele suplimentare, în special în conformitate cu § 87 alin. 1 nr. 2 și nr. 3 din BetrVG.
Acest lucru se referă, de exemplu, la: Dacă angajatorul dispune ore suplimentare fără acordul consiliului de întreprindere, acest lucru poate fi problematic.
6. Avertisment scris pentru refuz
Legalitatea unui avertisment depinde de faptul dacă angajații erau efectiv obligați să lucreze în a șasea zi.
Dacă nu exista o astfel de obligație, avertismentul poate fi contestat. În acest caz, se poate solicita angajatorului să elimine avertismentul din dosarul personal. Pentru aceasta, însă, ar trebui să se verifice contractul de muncă, eventualele convenții colective, acordurile de întreprindere și programul concret de ture.

7. Ce ar trebui să faceți acum, în practică
V-aș recomanda:
  1. Verificați contractul de muncă:
  2. Ce se menționează acolo cu privire la programul de lucru săptămânal, orele suplimentare, munca de sâmbătă, munca în ture?
  3. Verificați convenția colectivă/acordul de întreprindere:
  4. Întrebați comitetul de întreprindere sau departamentul de resurse umane dacă se aplică o convenție colectivă sau un acord de întreprindere.
  5. Documentați programul de lucru:
  6. Notați cu exactitate:
    • data,
    • ora de începere și de încheiere a programului de lucru,
    • pauzele,
    • munca de noapte,
      1. ziua lucrătoare,
    • ore suplimentare dispuse.
  7. Contactați consiliul de întreprindere:
  8. Dacă există, implicați neapărat consiliul de întreprindere.
  9. Consultați sindicatul sau un avocat specializat în dreptul muncii:
  10. În special dacă au fost emise avertismente.
  11. Contactați autoritatea pentru protecția muncii:
  12. În cazul în care bănuiți încălcări ale Legii privind timpul de lucru, vă puteți adresa autorității competente pentru protecția muncii/inspecției muncii din landul dumneavoastră.

Pe scurt
Angajatorul nu are dreptul să vă oblige la muncă suplimentară fără limite. Deși o săptămână de lucru de 6 zile nu este interzisă în mod automat în Germania, trebuie respectate limitele privind timpul de lucru, perioadele de odihnă, regulile privind munca de noapte și drepturile de participare la decizie. De asemenea, este decisiv ceea ce este prevăzut în contractul dumneavoastră de muncă, în convenția colectivă sau într-un acord de întreprindere.