Thread Rating:
  • 0 Vot(uri) - 0 Medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Cine plateste distrugerea creata in baie de inlocuirea unei tevi comune?

În blocul în care locuiesc, pe coloana comună de scurgere, la unul dintre etaje, s-a spart o țeavă în baie. Menționez că apartamentul meu nu a fost afectat direct de această avarie.
Din cauza stării avansate de uzură (țeava fiind veche și din fontă), s-a decis înlocuirea completă a conductei. Lucrarea a fost efectuată de o firmă de instalații, contractată și plătită de Asociația de Proprietari din fondul de reparații.

Pentru a avea acces la țeavă, s-au decopertat măștile care acopereau coloana verticală în toate apartamentele de pe acel tronson. În cazul meu, această mască era placată cu faianță, la fel ca în alte câteva apartamente.

După înlocuirea conductei, firma a refăcut doar structura măștii, însă nu și faianța. Președintele Asociației a transmis că achiziția și montarea faianței nu intră în atribuțiile administrației blocului.
Am consultat Hotărârea de Guvern nr. 1588/2007, actualizată în 2016, privind Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007. Conform Articolului 12, litera B, punctul e), este clar stabilit că:

„Proprietarii au obligația să repare stricăciunile sau să suporte cheltuielile pentru lucrările de reparații, dacă ei sau alte persoane care acționează în numele lor au provocat daune oricărei părți din proprietatea comună sau unui alt apartament ori spațiu.”

În acest caz, dauna nu a fost provocată de niciun proprietar, ci a fost rezultatul unei avarii pe proprietatea comună (conducta verticală).
Din această interpretare rezultă logic că cheltuielile pentru refacerea integrală a zonei afectate (inclusiv faianța) ar trebui acoperite din fondul de reparații.
Vă rog să-mi confirmați dacă această interpretare este corectă și, în cazul unui refuz din partea Asociației, ce pași legali aș putea urma pentru a-mi apăra drepturile.
Vă mulțumesc!
Răspunde

Bună Andrea,

Vă mulțumesc pentru explicațiile oferite – ați prezentat foarte clar situația. Permiteți-mi să vă ofer un punct de vedere juridic și practic, care să vă ajute să mergeți mai departe cu această problemă.

În primul rând, trebuie menționat că legea invocată de asociație (HG 1588/2007, aplicabilă Legii 230/2007) este în prezent abrogată.

Legea actuală în vigoare este Legea 196/2018, care reglementează organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari. Conform acestei legi, Asociația are obligația să aducă la starea inițială zona afectată, dacă lucrarea s-a desfășurat pe instalațiile comune – ceea ce este exact cazul dumneavoastră.

La Art. 31 alin. (1) din Legea 196/2018 se precizează:

„Asociația de proprietari are obligația să întrețină, să repare, să înlocuiască și să aducă la starea inițială elementele proprietății comune [...] și să asigure funcționalitatea acestora.”

Așadar, faptul că vi s-a refăcut doar structura „măștii” dar nu și finisajele (faianța) este o omisiune care nu respectă obligațiile legale ale asociației. Practic, refuzul de a monta din nou faianța este fie din necunoașterea legii, fie o încercare de a evita niște cheltuieli la care, de fapt, asociația este obligată prin lege.

Vă încurajez să le transmiteți acest aspect în scris, eventual cu o copie a articolului din lege. Dacă nu se rezolvă pe cale amiabilă, puteți merge mai departe cu o notificare oficială sau chiar o sesizare la primărie ori instanță.

Cu respect,
Erich Mocanu
Jurnalist de investigații | Activist civic
Sprijin juridic: UE.legal | Membrii AEBS: AEBS.org – ai acces la consiliere
Răspunde

Forum Jump:

Utilizatorii parcurg acest fir: 1 Invitat(i)