Thread Rating:
  • 0 Vot(uri) - 0 Medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Asigurare medicala pentru copil in România

Eu, Mama lucrez in Germania si sunt Asigurata la BKK Taunus. Pot asigura copilul meu ce traieste in Romania la bunica sa (Mama mea) medical?

Cu respect,
Erich Mocanu
Jurnalist de investigații | Activist civic
Sprijin juridic: UE.legal | Membrii AEBS: AEBS.org – ai acces la consiliere
Răspunde

Da, ai dreptul să-ți asiguri copilul în sistemul de sănătate german chiar dacă locuiește în România, sub îngrijirea bunicii. Asta se bazează pe Regulamentul european nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială.

✅ Cum funcționează:

Dacă tu ești asigurată în Germania (BKK Taunus) → copilul tău are dreptul la co-asigurare în cadrul Familienversicherung.

Nu contează că minorul locuiește în România; regula europeană spune că familia beneficiază de acoperire medicală în țara unde lucrează părintele.

Ca să poată fi tratat în România, copilul primește un formular special numit S1 (fost E109), eliberat de casa ta de asigurări din Germania.

Cu acest formular, copilul este înscris la Casa de Asigurări din România, și de acolo primește card de sănătate românesc, dar plătit de Germania.

📌 Ce trebuie să faci concret:

Să ceri la BKK Taunus formularul S1 (E109) pentru copil.

Să depui acest formular la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate din România, la locul unde copilul are domiciliul.

După înregistrare, copilul beneficiază de toate serviciile medicale din România, ca și ceilalți copii asigurați.

ℹ️ Important de știut:

Nu trebuie ca bunica să fie tutore legal, e suficient ca tu să dovedești că ești mama și că lucrezi în Germania.

Dacă vei schimba asigurarea de sănătate în Germania, trebuie să anunți din nou și să iei un nou formular S1.

Cu respect,
Erich Mocanu
Jurnalist de investigații | Activist civic
Sprijin juridic: UE.legal | Membrii AEBS: AEBS.org – ai acces la consiliere
Răspunde

Forum Jump:

Utilizatorii parcurg acest fir: 1 Invitat(i)